Laboratory of Green & Blue ideas > GREEN LAB > Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων > ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΦΙΑΛΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ- ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.

ΜΠΕ για τις εγκαταστάσεις της εταιρείας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Νερό ΖΑΓΟΡΙ

Η εταιρεία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει έδρα το εργοστάσιο εμφιάλωσης στο 12ο χιλιόμετρο Ιωαννίνων – Κονίτσης, 45500 Ιωάννινα.
Στην περιοχή των Ιωαννίνων η εταιρεία έχει 3 παραγωγικές εγκαταστάσεις:

  • Εργοστάσιο παραγωγής προφιαλιδίων και πωμάτων και εγκαταστάσεις αποθήκευσης προϊόντων
  • Μονάδα εμφιάλωσης νερού Περιβλέπτου
  • Μονάδα εμφιάλωσης νερού Κρανούλας
site5

Η «ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε» δραστηριοποιείται στο κλάδο του εμφιαλωμένου νερού από το 1988. Σήμερα, η «ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε.» διαθέτει δύο ιδιόκτητες αναγνωρισμένες γεωτρήσεις παραγωγής φυσικού μεταλλικού εγκατεστημένες στα εργοστάσια της Περιβλέπτου και της Κρανούλας αντίστοιχα. Επιπλέον, διαθέτει ιδιόκτητη γεώτρηση παραγωγής επιτραπέζιου νερού στο εργοστάσιο της Κρανούλας
Τις ανάγκες εμφιάλωσης της εταιρείας καλύπτουν 2 παραγωγικές μονάδες εμφιάλωσης και αποθήκευσης προϊόντων, οι οποίες εδράζονται στις Τοπικές Κοινότητες Περιβλέπτου και Κρανούλας, αντίστοιχα, του Δήμου Ιωαννιτών.

Η εταιρεία «ΧΗΤΟΣ Α.Β.Ε.Ε» βρίσκεται σε μία δυναμική διαδικασία ανάπτυξης με συνεχείς στοχευμένες επενδύσεις, για να πετύχει τα παρακάτω:

  • Συνεχής βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των μονάδων της με «πράσινες επενδύσεις» σε υποδομές και δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.
  • Έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και μεθόδων παραγωγής με φιλικότερες προς το περιβάλλον συσκευασίες.

Μάθε περισσότερα για την δράση της εταιρείας εδώ:

  • Αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του όλων των εγκαταστάσεων.
  • Κατασκευή νέων υποδομών.
  • Την αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας όλων των μονάδων για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους και την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών.

Σε απόλυτη συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, οι ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις της εταιρείας και προτείνουν λύσεις αιχμής σε θέματα περιβαλοντικής διαχείρισης, ενεργειακής εξοικονόμησης, διαχείρισης αποβλήτων και διαδικασιών ποιότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκπονούνται οι απαραίτητες ΜΠΕ της μονάδας ακολουθώντας πάντα την περιβαλοντική νομοθεσία με στόχο:
Όπως προαναφέρθηκε, ο στόχος του επενδυτικού αναλύεται σε 2 επίπεδα:

  • Την καταγραφή των δράσεων για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας των εγκαταστάσεων της εταιρείας, με στόχο την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης της αγοράς.
  • Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη νέων υποδομών
  • Την παρακολούθηση όλων των διαδικασιών για την αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας των της παραγωγικής μονάδας και την εξοικονόμηση πόρων.
  • Την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη βελτιστοποίηση της διακίνησης των Α’ και Β’ υλών των μονάδων.
  • Στηρίζουμε την συνεχή προσπάθεια για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους της εταιρείας.
  • Ενισχύουμε συμβουλευτικά το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης περιβάλλοντος, ενέργειας και αποβλήτων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Icap, το συνολικό μέγεθός της αγοράς εμφιαλωμένου νερού ακολούθησε ανοδική πορεία την περίοδο 1996-2005, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 10% (βάσει ποσότητας). Το 2005 η εν λόγω αγορά αυξήθηκε κατά 8,9% σε σχέση με το 2004, ενώ το μεγαλύτερο μερίδιο (70,6%) στην κατανάλωση εμφιαλωμένων νερών το 2005 κατέλαβε η κατηγορία των φυσικών μεταλλικών νερών και ακολούθησαν με μικρότερα μερίδια οι υπόλοιπες κατηγορίες (επιτραπέζιο νερό: 24,9% και ανθρακούχο νερό: 4,5%).
H εγχώρια αγορά εμφιαλωμένων νερών παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ελέγχεται από λίγες εταιρείες, με αντίστοιχο αριθμό προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, το 2007 το υψηλότερο μερίδιο σε αξία συγκέντρωνε το εμφιαλωμένο νερό Ζαγόρι της εταιρείας Χήτος ΑΒΕΕ, με ποσοστό της τάξης του 21,2% και ακολουθούν οι υπόλοιπες εταιρείες.
Στην Ελλάδα, η κατανάλωση νερού από τους Έλληνες μειώθηκε σημαντικά στα χρόνια της κρίσης, χωρίς ωστόσο να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η αγορά του νερού, καθώς η «εκτίναξη» του τουρισμού αποτέλεσε τεράστιο αντιστάθμισμα, από το οποίο ωφελήθηκαν κι οι εταιρείες του κλάδου. Κάπως έτσι, τα τελευταία χρόνια, η αγορά των εμφιαλωμένων νερών στη χώρα μας καταγράφει απόλυτα ανοδική τάση σε όλους τους τομείς της. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, του 2017, η αγορά έκλεισε με άνοδο της τάξης του 5,5% για την αξία και 6,7% για τον όγκο των πωλήσεων.
Η εταιρεία ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ για το έτος 2015 και 2016 προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις αφού εισήλθε στον τομέα της ιδιωτικής ετικέτας (private label) ή «επιτραπέζιο νερό». Οι επενδύσεις της εταιρείας ακολουθούν την έντονα αυξητική τάση στην κατανάλωση επιτραπέζιου νερού. Το επιτραπέζιο νερό κυκλοφορεί στην αγορά κυρίως από αλυσίδες σούπερ-μάρκετ, οι οποίες το διαθέτουν με το δικό τους εμπορικό σήμα ως προϊόν ιδιωτικής ετικέτας (own label ή private label). Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ εμφιαλώνει για σημαντικές αλυσίδες σούπερ-μάρκετ νερό, το οποίο διατίθεται με άλλες ονομασίες.
Για το έτος 2017, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση 11,2% σε ποσοστό και 4,9 εκατ. ευρώ σε αξία, από την μόλις προηγούμενη χρονιά, ενώ τα έσοδά της ανήλθαν σε 48,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία το τελευταίο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2018 ενίσχυσε σημαντικά τις πωλήσεις της 2018 με μερίδιο αγοράς 23,1 σε όγκο ως αποτέλεσμα της σταθερής εμπορικής στρατηγικής που ακολουθεί, των προωθητικών ενεργειών καθώς και σημαντικών συνεργασιών που επετεύχθησαν σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επιπροσθέτως, αξιοποίησε αποτελεσματικά την υλοποίηση των νέων επενδύσεων και σημείωσε σημαντικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων αυξημένα κατά 30% σε ποσοστό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σε όλη αυτή την πορεία, οι ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ βρίσκονται στο πλευρό της εταιρείας παρέχοντας εξειδικευμένες υπηρεσίες περιβαλλοντικής και οικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης

ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ – Νερό ΖΑΓΟΡΙ (https://www.zagoriwater.gr/)

Prefecture of Ioannina (Municipality of Ioannina and Municipality of Zitsa)

Environmental Impact Assessment

2 βιομηχανικές μονάδες εμφιάλωσης και μία μονάδα παραγωγής πλαστικών συσκευασιών.