Διαχείριση Ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων έργων

Laboratory of Green & Blue ideas > Blue Lab > Διαχείριση Ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων έργων

Η τρέχουσα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφέρει πολλές ευκαιρίες για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών και σχεδίων. Ειδικότερα, το ΕΣΠΑ (Εταιρικό Σύμφωνο για το Πλαίσιο Ανάπτυξης) 2014-2020 αποτελεί το βασικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας με τη συνδρομή σημαντικών πόρων που προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Ταμεία αυτά είναι:

  • το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) το οποίο χρηματοδοτεί κατά κύριο λόγο Υποδομές
  • το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) το οποίο χρηματοδοτεί δομές και δράσεις κοινωνικού περιεχομένου και σκοπού
  • το Ταμείο Συνοχής (ΤΑ) το οποίο χρηματοδοτεί Υποδομές και δράσεις κατά κύριο λόγο στους τομείς Ενέργειας και Περιβάλλοντος

Είναι προφανές ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) της χώρας μας δεν μπορεί να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες από μόνο του μέσω του Κρατικού προϋπολογισμού και η αξιοποίηση των κονδυλίων από τα προαναφερθέντα Ταμεία έγκειται πλέον αποκλειστικά στην ικανότητα και τις δυνατότητες των κρατικών και ιδιωτικών φορέων. Ουσιαστικά, οι δημόσιοι φορείς της χώρας μας εκτός του τακτικού τους προϋπολογισμού και των ίδιων πόρων που διαθέτουν ή τους δίνονται πρέπει να εκμεταλλευτούν από μόνοι τους και με δική τους πρωτοβουλία τη χρηματοδότηση των ΕΔΕΤ.    Έτσι θα καταφέρουν αφενός να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν την υιοθετημένη από αυτούς πολιτική αφετέρου θα μπορέσουν να συμπληρώσουν την κάλυψη των υποχρεώσεών τους στον τομέα των αρμοδιοτήτων τους.

Το ΕΣΠΑ 2014-2020 αποτελείται από 20 Προγράμματα, από τα οποία τα 7 είναι Τομεακά και τα  13 Περιφερειακά:

  • Τα Τομεακά Προγράμματα αφορούν ένα ή περισσότερους τομείς και έχουν ως γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής όλη τη χώρα. Η διαχείρισή τους γίνεται από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) των αρμόδιων Υπουργείων.
  • Τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ), ένα για κάθε μία από τις 13 Ελληνικές Περιφέρειες, περιλαμβάνουν δράσεις περιφερειακής εμβέλειας. Η διαχείρισή τους γίνεται από τις Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης (Ε.Υ.Δ.) των αντίστοιχων Περιφερειών.
  • Επιπρόσθετα σε εξέλιξη είναι τα 5 διμερή προγράμματα αφορούν τη συνεργασία με ισάριθμες χώρες που γειτνιάζουν με την Ελλάδα. Από τις χώρες αυτές οι τρεις αποτελούν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρος, Βουλγαρία και Ιταλία) και λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ, ενώ οι δύο άλλες είναι υποψήφια κράτη-μέλη (Αλβανία και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας) και χρηματοδοτούνται από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ).
  • Σε εξέλιξη επίσης βρίσκονται τα πολυμερή Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας, στα οποία συμμετέχουν περιφέρειες της χώρας μας, είναι τα εξής:

Αδριατικής-Ιονίου (διακρατικό)

MED (διακρατικό)

MED ENI CBC (διασυνοριακό)

Black Sea basin ENI CBC (διασυνοριακό)

INERREG EUROPE (διαπεριφερειακό)

Balkan Meditteranean (διακρατικό)

Τέλος, στα προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας περιλαμβάνονται τα δίκτυα συνεργασιών URBACT και ESPON, καθώς και το INTERACT, το οποίο παρέχει τεχνική υποστήριξη σε όλα τα προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Οι ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ με εκτεταμένη εμπειρία στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση παρόμοιων έργων, παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, που περιλαμβάνει έργα περιβαλλοντικής διαχείρισης, πολιτισμού, τουρισμού, διαχείρισης υδάτινων πόρων και αειφόρου ανάπτυξης:

  • Σχεδιασμό του έργου με καινοτόμες ιδέες και προσεγγίσεις
  • Υποστήριξη στην εύρεση εταίρων για όλα τα προγράμματα
  • Επιτυχημένες διαδικασίες υλοποίησης των ενταγμένων έργων με παρακολούθηση των διαδικασιών και της προόδου υλοποίησης των έργων όλων των εταίρων
  • Συστηματοποιημένες μεθόδους παρακολούθησης έργων με χρήση δεικτών προόδου και υλοποίησης
  • Ενίσχυση της εφαρμογής πρακτικών λύσεων (hardsolutions) με έμφαση στη δημιουργία καινοτόμων και σύγχρονων υποδομών
  • Ολοκληρωμένες υπηρεσίες παρακολούθησης και διαχείριση του έργου με τη χρήση δεικτών προόδου, απόδοσης και αποτελέσματος

Στόχος μας για τον οργανισμό σας, πέρα από την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου, είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων των στελεχών σας (capacitybuilding)να σχεδιάζουν (planning), να διαχειρίζονται (management)και να κεφαλαιοποιούν (capitalize)στα αποτελέσματα του έργου, χτίζοντας το μέλλον.