Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση

Laboratory of Green & Blue ideas > GREEN LAB > Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση

Η μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης ή σύντομα Ε.Ο.Α. θεσμοθετήθηκε με το Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209 Α’), συνοδεύει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε Παράρτημα και στηρίζεται κατά βάση στην εξέταση της «δέουσας εκτίμησης» των επιπτώσεων ενός έργου σε μια περιοχή του Δικτύου Natura 2000 (άρθρο 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ). Λαμβάνει υπόψη τους στόχους διατήρησης της προστατευόμενης περιοχής, εστιάζει στις συνέπειες του υπό αδειοδότηση έργου στην περιοχή και εξετάζει αν παραβλάπτεται η ακεραιότητα της συγκεκριμένης περιοχής.

Για την εκπόνηση της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης απαιτείται, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, η συλλογή δεδομένων πεδίου για τα προστατευτέα στοιχεία (ορνιθοπανίδα, νυχτερίδες, τύποι οικοτόπων, κ.λπ.) της περιοχής του Δικτύου Natura 2000. Τα εν λόγω δεδομένα συλλέγονται από ειδικούς επιστήμονες/ ερευνητές (π.χ ορνιθολόγους, ειδικούς σε ζητήματα τύπων οικοτόπων, κ.λπ.).

Το νομοθετημένο αντικείμενο των Ε.Ο.Α. περιλαμβάνει τον προσδιορισμό, με βιβλιογραφικά και με εμπειρικά στοιχεία, των επιπτώσεων έργων και δραστηριοτήτων που υφίστανται, πρόκειται να κατασκευαστούν ή ενδέχεται να επηρεάσουν εκτάσεις σε καθεστώς προστασίας, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως «Ειδικές Ζώνες Διατήρησης» (ΕΖΔ) ή ως «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» για τα πτηνά (ΖΕΠ). Οι εκτάσεις αυτές ανήκουν στην κατηγορία «Περιοχές Προστασίας Οικότοπων και Ειδών» και αποτελούν προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο δίκτυο της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, γνωστό και ως δίκτυο Natura 2000.

Το βασικό νομοθέτημα για την Ε.Ο.Α. είναι ο Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α` 21.9.2011) με τίτλο «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου περιβάλλοντος», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Η δομή της Ε.Ο.Α. εξειδικεύτηκε με την Υ.Α. οικ. 170225/2014 (ΦΕΚ 135/Β` 27.1.2014) με τίτλο «Εξειδίκευση των περιεχομένων των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων της Κατηγορίας Α΄ της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. 1958/2012 (21/Β) όπως ισχύει, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4014/2011 (209/Α), καθώς και κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Επικοινωνήστε μαζί μας , για να δημιουργήσουμε τα περιεχόμενα της δικής σας Ε.Ο.Α. ανάλογα με το έργο σας.

Η Ε.Ο.Α. αποτελεί «υποστηρικτική μελέτη», η οποία είναι μεν απαραίτητη για το σχεδιασμό έργου. Σε καμία περίπτωση όμως, δεν έχει όμως ως αντικείμενο τον ίδιο το σχεδιασμό του αλλά κρίσιμους όρους και παρεμβάσεις που σχετίζονται με την προστασία της ορνιθοπανίδας της ευαίσθητης περιοχής.

Τα δεδομένα, τα οποία προδιαγράφεται να χρησιμοποιηθούν στην εκπόνηση κάθε ΜΕΟΑ, είναι τα σχετικά αφενός με το υπό εξέταση έργο ή δραστηριότητα και αφετέρου με την κατάσταση του περιβάλλοντος στην υπό εξέταση περιοχή. Από αυτά:

  • Τα σχετικά με τον προσδιορισμό των μεταβολών, οι οποίες ενδέχεται να προκληθούν από το υπό εξέταση έργου ή δραστηριότητας, περιέχονται στις τεχνικές τους μελέτες και τη ΜΠΕ.
  • Τα βιβλιογραφικά δεδομένα, τα οποία προδιαγράφεται ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την περιγραφή της κατάστασης του περιβάλλοντος στην προστατευόμενη περιοχή, είναι τα διαθέσιμα στα αγγλικά, στον ιστοχώρο του Ευρωπαϊκού Θεματικού Κέντρου για τη Βιοποικιλότητα (EIONET). Τα δεδομένα αυτά αναφέρονται ως «Τυποποιημένα Δελτία Δεδομένων» (ΤΔΔ), το περιεχόμενο τους δεν είναι θεσμοθετημένο στη χώρα μας και οι πληροφορίες τους δεν επαρκούν για την τεκμηρίωση του χαρακτηρισμού προστασίας που επιβλήθηκε.
  • Τα εμπειρικά δεδομένα, τα οποία προβλέπεται να σωρευτούν και αξιολογηθούν στις ΜΕΟΑ αφορούν σε περιορισμένη έκταση πέριξ του έργου ή της δραστηριότητας.

Οι προσδιορισμοί, οι οποίοι είναι εφικτοί στα πλαίσια των ΜΕΟΑ, επιτρέπουν τη διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων για τη λήψη μέτρων διατήρησης της υφιστάμενης κατάστασης μέχρις ότου η κατάσταση του περιβάλλοντος που επηρεάζεται από το υπό εξέταση έργο ή δραστηριότητα μεταβληθεί από άλλες μεταβολές ή από τη φυσική πορεία της εξέλιξης. Δεν μπορούν όμως να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μακροχρόνιων προβλέψεων ούτε να προσδιορίσουν συνέπειες στην πορεία της εξέλιξης.

Οι Σύμβουλοι Βιώσιμης Ανάπτυξης πλαισιώνονται από εξειδικευμένους επιστήμονες και συνεργάτες με πολυετή εμπειρία στην έρευνα και μελέτη πεδίου (ειδικοί οικοτόπων, ορνιθοπανίδας, χλωρίδας, κλπ). Ανάλογα με το είδος της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 (ΕΖΔ, ΤΚΣ, ΖΕΠ) καθώς και με το είδος του προς μελέτη έργου ή δραστηριότητας, δημιουργείται η καταλληλότερη ομάδα εργασίας ανά περίπτωση, εξασφαλίζοντας έτσι την αποτελεσματική περιβαλλοντική αδειοδότησή του.

Για να δείτε περισσότερα σε σχέση με την ΕΟΑ ρίξτε μια ματιά εδώ: