Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Laboratory of Green & Blue ideas > GREEN LAB > Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή σύντομα Μ.Π.Ε. είναι μια συστηματική μελέτη, με αυστηρά καθορισμένη δομή και περιεχόμενο ως προς τη περιγραφή του έργου ή της δραστηριότητας, τον εντοπισμό και αξιολόγηση των βασικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, τη περιγραφή των μέτρων για τη πρόληψη, μείωση ή αποκατάσταση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, την εξέταση των εναλλακτικών λύσεων με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία (του έργου ή της δραστηριότητας) με τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία.

Με την Απόφαση της Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) του κάθε έργου η Διοίκηση επιβάλλει προϋποθέσεις, όρους, περιορισμούς και διαφοροποιήσεις για την πραγματοποίηση ενός έργου ή της δραστηριότητας ιδίως ως προς τη θέση, το μέγεθος, το είδος, την εφαρμοζόμενη τεχνολογία και τα γενικά τεχνικά χαρακτηριστικά.

Το βασικό νομοθέτημα για τη Μ.Π.Ε. είναι ο Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α` 21.9.2011) με τίτλο «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου περιβάλλοντος», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Πρόσφατη νομοθεσία με σημαντικές αλλαγές είναι ο Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167/Α` 30.10.2019) «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις».

Η δομή μιας Μ.Π.Ε. εξειδικεύτηκε με την Υ.Α. οικ. 170225/2014 (ΦΕΚ 135/Β` 27.1.2014) με τίτλο «Εξειδίκευση των περιεχομένων των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων της Κατηγορίας Α΄ της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αρ. 1958/2012 (21/Β) όπως ισχύει, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4014/2011 (209/Α), καθώς και κάθε άλλης σχετικής λεπτομέρειας», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να δημιουργήσουμε τα περιεχόμενα της δικής σας Μ.Π.Ε. ανάλογα με το έργο σας.

Οι Σύμβουλοι Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελούνται από μια ολοκληρωμένη ομάδα επιστημόνων και συνεργατών, υψηλά καταρτισμένους, ικανούς να εκπονήσουν Μ.Π.Ε. για απαιτητικά και πολύπλοκα έργα σε απόλυτη συμφωνία με τη νομοθεσία και τις απαιτήσεις των αδειοδοτικών αρχών.

Για να δείτε περισσότερα σε σχέση με την Μ.Π.Ε. ρίξτε μια ματιά εδώ: