Laboratory of Green & Blue ideas > ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΒΙΑΟΕΡΙΟΥ > Νέα-υπό σχεδιασμό μονάδα βιοαερίου ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΡΤΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος 0,99 MW) από την καύση βιοαερίου, το οποίο θα παράγεται από τη διαδικασία της αναερόβιας χώνευσης αγροτο-κτηνοτροφικών αποβλήτων. Η υπό μελέτη μονάδα θα εγκατασταθεί στη θέση «Ποταμιά», της Δ.Ε. Αμβρακικού, του Δ. Αρταίων, στην Π.Ε. Άρτας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Χωρίς τίτλο_4

Ο στόχος της υπό μελέτη Επιχείρησης είναι η επεξεργασία των αποβλήτων πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, µε μια Βέλτιστη Διαθέσιμη Τεχνική – ΒΔΤ (αναερόβια χώνευση) µε κύρια προϊόντα, το βιοαέριο το οποίο τροφοδοτεί την μονάδα συμπαραγωγής (ΣΗΘ) µε απώτερο σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και την παραγωγή υψηλής ποιότητας εδαφοβελτιωτικού.

Ετήσια αναμένεται να αξιοποιούνται 37.000tn υγρών αποβλήτων.

Η Αναερόβια Χώνευση θα οδηγήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα συνεισφέρει (στα μέτρα του μεγέθους της μονάδας) στην αύξηση της συμβολής των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο, σε συμμόρφωση µε τις εθνικές δεσμεύσεις που απορρέουν από την Οδηγία 2001/77.

Το παραγόμενο βιοαέριο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη για τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από την παραγωγική διαδικασία της εξεταζόμενης Μονάδας θα παράγεται και θερμική ενέργεια καθώς και οργανικό εδαφοβελτιωτικό.

Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προκύψουν από έργο καθώς και η περιγραφή των μέτρων αντιμετώπισης που ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθούν ώστε να μειωθούν και εφόσον είναι δυνατόν να εξαλειφθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Είδος & μέγεθος εγκατάστασης Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την αναερόβια χώνευση υγρών και στερεών αποβλήτων ισχύος 0,99MW
Κατάταξη μονάδας: Α2
Περιβαλλοντική αδειοδοτούσα αρχή: Διεύθυνση Περιβαλλοντικού & Χωρικού Σχεδιασμού Ιωαννίνων – Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας
Υφιστάμενο ή νέο έργο Νέο
Υπαγωγή σε IPPC Ναι – Υπάγεται στις διατάξεις της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ (IED)
Βαθμός όχλησης Μέση
Έτος έναρξης περιβαλλοντικής αδειοδότησης 2019
Έτος ολοκλήρωσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης 2019
Τροποποιήσεις-αναθεωρήσεις Όχι