ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Laboratory of Green & Blue ideas > GREEN LAB > Τοπικά Σχέδια διαχείρισης Απορριμμάτων > ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Η εταιρεία μας εκπόνησε το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων (Τ.Σ.Δ.) του Δήμου Κόνιτσας σχεδιάστηκε και συντάχθηκε στο πλαίσιο των κατευθύνσεων, όπως ορίζονται στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.) και σύμφωνα με το  Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (Ε.Σ.Σ.Π.Δ.Α.) που κυρώθηκαν με την 51373/4684/25-11-2015 Κοινή Υπουργική Απόφαση και την Πράξη 49 του Υπουργικού Συμβουλίου της 15-12-2015 τροποποίηση και έγκριση του Ε.Δ.Σ.Α. και Ε.Σ.Σ.Π.Δ.Α.

Σε επίπεδο σχεδιασμού, στόχος του ΤΣΔΑ του Δήμου Κόνιτσας, είναι να αποτελέσει κείμενο αναφοράς σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και να προδιαγράψει τις πολιτικές κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει ο Δήμος. Το παρόν σχέδιο φιλοδοξεί να γίνει τμήμα και συνέχεια του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δ. Κόνιτσας για την περίοδο 2015-2020.

Οι 4 βασικοί ποσοτικοί στόχοι του νέου Ε.Σ.Δ.Α. συνοπτικά είναι οι ακόλουθοι:

  • Προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων – βιοαποβλήτων σε ποσοστό 50% του συνόλου των ΑΣΑ.
  • Χωριστή συλλογή καθιερώνεται τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό, ώστε να εξασφαλισθεί, κατ’ ελάχιστον, η ανακύκλωση του 65% του συνολικού τους βάρους από το στάδιο της προδιαλογής, ως το 2020.
  • Χωριστή συλλογή και ανακύκλωση βιοαποβλήτων σε 40% του συνολικού τους βάρους.
  • Η υγειονομική ταφή να αποτελεί την τελευταία επιλογή και να έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 30% του συνόλου των ΑΣΑ.
Στόχος Ποσότητες Ποσοστό Παρατηρήσεις
Χωριστή συλλογή συνολικών Α.Σ.Α. 870 50,24% επί των συνολικών Α.Σ.Α.
Χωριστή συλλογή 4 ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) 511 67,1% επί των παραγόμενων υλικών
Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων 298 39% επί των παραγόμενων βιοαποβλήτων

Όσον αφορά τα Αστικά Στερεά Απόβλητα (ΑΣΑ), οι στρατηγικές που υιοθετήθηκαν είναι:

 

  1. Καθιέρωση της χωριστής συλλογής και ανάκτησης βιοαποβλήτων.
  2. Καθιέρωση της χωριστής συλλογής χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων και πλαστικών.
  3. Οργάνωση της χωριστής συλλογής και σε άλλα ρεύματα των ΑΣΑ, με στοχευμένη συλλογή για περαιτέρω προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
  4. Θεώρηση της οικιακής κομποστοποίησης, ως ανακύκλωσης και όχι ως πρόληψης.
  5. Θεσμοθέτηση μέτρων για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και ιδίως για τα απόβλητα τροφίμων και τη συσκευασία.
  6. Αναβάθμιση της ποιότητας του εξοπλισμού των πόλεων (κάδοι, οχήματα, αποτμήσεις πεζοδρομίων, δημόσιοι συμβολισμοί καθαριότητας, σάρωθρα οδών, κ.λπ.).
  7. Θεσμοθέτηση κανονιστικών πράξεων των ΟΤΑ που θα οργανώνουν τις τοπικές κοινωνίες και θα επιβραβεύουν την περιβαλλοντική διαχείριση των ΑΣΑ.