Σύμφωνα με την Εγκ. 129043/4345/2011 – Εφαρμογή νομοθεσίας για τη διαχείριση μη επικίνδυνων αποβλήτων, Σχετικά µε την αδειοδότηση των εργασιών Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (∆ΣΑ), κάθε επιχείρηση που υποχρεούται αδειοδότηση συλλογής και μεταφοράς, απαιτείται να πραγματοποιήσει μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας συστήματος συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων.
Το εύρος των επιχειρήσεων που απαιτείται να διαθέτουν άδεια συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων, ανεξαρτήτως έδρας, είναι πολύ μεγάλο. Ενδεικτικά να αναφέρουμε:
- Οι μονάδες διαχείρισης Σκραπ,
- οι εταιρείες μεταφοράς αποβλήτων (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο κ.α.),
- επιχειρήσεις που παράγουν απόβλητα και τα διαθέτουν με ιδία μέσα προς το τελικό αποδέκτη, Συλλέκτες Μπαταριών (Απόβλητα),
- Συλλέκτες Ανακυκλώσιμων υλικών κ.α.
Υποχρέωση έκδοσης άδειας συλλογής & μεταφοράς στερεών, μη επικίνδυνων αποβλήτων έχουν και οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες).
Οι ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ έχουν αναλάβει την αδειοδότηση πλήθους οργανισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων, επί παραδείγματι:
- μη επικίνδυνα απόβλητα
- επικίνδυνα απόβλητα
- νοσοκομειακά απόβλητα
- απόβλητα ορυκτελαίων – λιπαντικών ελαίων
- απόβλητα μπαταριών – συσσωρευτών.
Για τις εργασίες συλλογής και μεταφοράς απαιτείται άδεια που χορηγείται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 8 παρ. 1. της (στ) Υ.Α. Η.Π. 50910/2727/2003 και των διοικητικών αλλαγών του (ιβ) σχετικού Νόμου και των εκτελεστικών του Π.Δ. που έχουν εκδοθεί. Η άδεια αυτή είναι υποχρεωτική για οποιονδήποτε ασχολείται με τις προαναφερόμενες εργασίες. Το περιεχόμενο του φακέλου για την έκδοση της ως άνω άδειας περιγράφεται παρακάτω:
Για τη Συλλογή και μεταφορά μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων απαιτούνται :
- Αίτηση του ενδιαφερόμενου φορέα ή εταιρείας
- Μελέτη Οργάνωσης και Λειτουργίας της δραστηριότητας συλλογής και μεταφοράς
- μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων.
Η μελέτη εκπονείται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του άρθρου 5 (παρ.1, εδ.γ) της ΚΥΑ Η.Π.50910/2727/2003 και κατ’ ελάχιστον περιλαμβάνει:
- Παρουσίαση του Φορέα ή της Εταιρείας
- Γεωγραφική περιοχή δραστηριοποίησης του Φορέα ή της Εταιρείας.
- Δραστηριότητες συναφείς με το αντικείμενο της διαχείρισης αποβλήτων (π.χ. διεργασίες καθαρισμού, αποθήκευσης κλπ).
- Είδη αποβλήτων (Κωδικοί Ε.Κ.Α.) Καταρτίζεται πίνακας Π.1. με τα είδη των αποβλήτων (κωδικοί ΕΚΑ) με την αντίστοιχη περιγραφή και την φυσική κατάσταση του αποβλήτων για τη διαχείριση των οποίων ζητείται να εκδοθεί η άδεια.
- Οι παραγωγοί αποβλήτων ή οι πιθανοί παραγωγοί, εντός των διοικητικών ορίων που θα έχει ισχύ η αιτούμενη άδεια, με τους οποίους είτε υπάρχει συνεργασία είτε θα επιδιωχθεί συνεργασία.
- Οι εγκαταστάσεις ή οι πιθανές εγκαταστάσεις παραλαβής των αντίστοιχων αποβλήτων (κωδικοί ΕΚΑ) εντός ή εκτός των διοικητικών ορίων ισχύος της άδειας με τους οποίους είτε υπάρχει συνεργασία είτε θα επιδιωχθεί συνεργασία.
- Τα κατάλληλα οχήματα μεταφοράς (όχημα κλειστό, ανοιχτό, στεγανό, απορριμματοφόρο κλπ) και
- Τα κατάλληλα μέσα συλλογής (κάδοι, press-containers κλπ)
- Σχέδια εγκατάστασης της μονάδας-χώρου που σταθμεύουν τα οχήματα και οι κάδοι της εταιρείας
- Εξοπλισμός.
- Συμβάσεις με συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης μη επικίνδυνων αποβλήτων εάν υπάρχουν & Συμβάσεις με ΟΤΑ εάν υπάρχουν.
Σε περίπτωση ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ αποβλήτων στην μονάδα, έως την μεταφορά τους σε νόμιμο αποδέκτη, απαιτείται η έκδοση άδειας (ΠΠΔ & Άδεια εγκατάστασης-Λειτουργίας) ως έργο που κατατάσσεται περιβαλλοντικά στην Ομάδα 4η – Συστήματα περιβαλλοντικών υποδομών, και πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία 7α, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. αρ. ΔΙΠΑ/οικ. 37674/27-07-2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει:
- «Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων (εργασίες R12, R13, D13, D15) , πλην των αναφερόμενων στους α/α 8, 9».
Τα δικαιολογητικά για την εγκατάσταση και τη λειτουργία έργων και δραστηριοτήτων «Συστημάτων Περιβαλλοντικών Υποδομών» της 4ης Ομάδας της υπουργικής απόφασης ΔΙΠΑ/οικ.37674/2016, όπως ισχύει, περιγράφονται στην ΚΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/11936/836 (ΦΕΚ 436/Β/2019).