Laboratory of Green & Blue ideas > Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων > Μονάδα επεξεργασίας μη επικίνδυνων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΕΚ)
unnamed (2)

Μονάδα επεξεργασίας μη επικίνδυνων Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΕΚ)

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)  αφορά την εταιρεία ΑΞΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., η οποία θα δραστηριοποιηθεί στην αξιοποίηση στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων από ΑΕΕΚ και Αποβλήτων Συναφών Ρευμάτων με τα ΑΕΚΚ, τα οποία θα προέρχονται από τις οικοδομικές εργασίες εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων που θα εκτελούνται στην ευρύτερη περιοχή με σκοπό την «εναλλακτική διαχείριση» αυτών.

Στο πλαίσιο της εν λόγω δραστηριότητας θα παράγονται επαναχρησιμοποιήσιμα-αξιοποιήσιμα υλικά, όπως υλικά για επιχωματώσεις, καθώς και μικρότερες ποσότητες διαβαθμισμένων υλικών (άμμος, χαλίκι, γαρμπίλι, σκύρα).

Επιπλέον, υλικά όπως σίδηρο, ξύλο, πλαστικό, γυαλί κ.α. που προκύπτουν από τον αρχικό διαχωρισμό θα οδηγούνται προς ανακύκλωση σε αδειοδοτημένους φορείς, αφού πρώτα θα συγκεντρώνονται  σε ειδικούς κάδους.

Τα υλικά που είναι ακατάλληλα για επαναχρησιμοποίηση ή/και αξιοποίηση με άλλο τρόπο, θα δύναται να χρησιμοποιηθούν ως Α’ ύλη για αποκατάσταση εκτάσεων, εδαφοκάλυψη και άλλες παρόμοιες χρήσεις.

Είναι προφανές ότι η λειτουργία της εν λόγω μονάδας επεξεργασίας έχει σαν στόχο  να συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος της διάθεσης των Α.Ε.Κ.Κ. στην Σκύδρα και ευρύτερα στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας (ουσιαστικά μπαζών οικοδομών), τα οποία συνήθως απορρίπτονται ανεξέλεγκτα και παράνομα, ενώ παράλληλα θα εξοικονομούνται πεπερασμένοι φυσικοί πόροι με την παραγωγή από τα Α.Ε.Κ.Κ. χρήσιμων δομικών.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης έχει ιδιαίτερη σημασία, τόσο για την τοπική κοινωνία, όσο και για την εθνική οικονομία. Τα οφέλη από την κατασκευή και λειτουργία της προτεινόμενης εγκατάστασης είναι πολλαπλά. Η υλοποίηση του προτεινόμενου εγχειρήματος, εκτός από την οικονομική διάσταση που βεβαίως έχει για τους επενδυτές, θα συμβάλλει εκτός των άλλων και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, λόγω των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, τόσο κατά το στάδιο της υλοποίησης του έργου, όσο και κατά τη λειτουργία του.

Η επένδυση για την κατασκευή και λειτουργία της εξεταζόμενης μονάδας θα συντελέσει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς θα αξιοποιεί τα απόβλητα που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις. Ο βασικός στόχος του έργου είναι η εκμετάλλευση μιας σειράς Α’ υλών, που στη σημερινή μορφή τους αποτελούν απόβλητα προβληματικής διαχείρισης και ακινητοποιημένο οικονομικό παράγοντα, για μια οικονομικά βιώσιμη, αειφορική και τεχνικά εφικτή αξιοποίηση. Σχεδόν το σύνολο των Α’ υλών,που προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιείται στη μονάδα επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν σειρά οχλήσεων και προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες.Τα παραγόμενα αδρανή προϊόντα της προτεινόμενης εγκατάστασης έπειτα από την επεξεργασία που θα επιδέχονται στη μονάδα, θα τα διαθέτει η εταιρεία στην ελεύθερη αγορά ως «Προϊόντα Δομικών Κατασκευών», καθώς επίσης και τα ανακυκλώσιμα προϊόντα θα πωλούνται έπειτα από διαλογή, σε άλλους αδειοδοτημένους ανακυκλωτές για επεξεργασία και αξιοποίηση.

Η ορθολογική διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων δομικών απορριμμάτων μέσω κατάλληλης στρατηγικής και τεχνολογιών ανακύκλωσης, μπορεί να αποτελέσει μία αποδεκτή περιβαλλοντικά λύση απέναντι:

  • Στην ανεξέλεγκτη διάθεση των ‘μπαζών’
  • Στη διάθεση αυτών σε Χ.Υ.Τ.Α., σε λατομεία ή παράνομους και ακατάλληλους χώρους απόθεσης.
  • Στην υπέρ-εκμετάλλευση των πόρων, καθώς και στην υπερκατανάλωση ενέργειας.

Η ΜΠΕ της μονάδας ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2019 και η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) δημοσιεύτηκε το 2019 με αρ. πρωτ. 8073/02-10-2019 και ΑΔΑ: ΨΤΡΞΟΡ1Υ-5ΝΞ

ΑΞΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε

Municipality of skydra

Environmental Impact Assessment

 700 τόνοι / ημέρα