euroasia

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Έργο "EuroAsia Interconnector"

Ο τίτλος του υπό μελέτη έργου είναι «Έργο Κοινού ενδιαφέροντος “EuroAsia Interconnector” – Ελληνικό Τμήμα «Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης»».

Πρόκειται για έργο Περιβαλλοντικής Κατηγορίας Α1 (Τ>150kV, όπου Τ: Τάση λειτουργίας του έργου).

Η ΜΠΕ του έργου εκπονήθηκε για την Εταιρεία Μελετών ENVECO AE: https://www.enveco.gr

Πρόκειται για Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) – Project of Common Interest (PCI) που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο των Ευρωπαϊκών έργων ΕΚΕ/PCI, όπως εγκρίθηκε με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1391/2013 της Επιτροπής, της 14ης Οκτωβρίου 2013[1]. Συγκεκριμένα περιλαμβάνεται στο Διάδρομο Προτεραιότητας: «Α. Διάδρομος προτεραιότητας NSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά – Νότου στην κεντροανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη) / 1. Διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου _ Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως EuroAsia Interconnector».

[1] «Εγχειρίδιο Διαδικασιών Αδειοδότησης για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οκτώβριος 2014».

Αποτελείται από το τμήμα:

Κύπρος – Κρήτη: Από την Κύπρο, τα υποβρύχια καλώδια μεταφοράς συνεχούς ρεύματος διέρχονται εντός των Διεθνών Χωρικών Υδάτων εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας και έχουν ως σημείο προσαιγιάλωσης τον ανατολικό όρμο στην περιοχή της Κορακιάς Ηρακλείου. Από το σημείο προσαιγιάλωσης, υπόγεια καλώδια συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης θα εγκατασταθούν μέχρι το σταθμό μετατροπής και στη συνέχεια προβλέπεται σύνδεση με το υφιστάμενο εναέριο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ στην ευρύτερη περιοχή Αλόιδων – Δαμάστας.

Το συνολικό έργο αποτελεί μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των δύο ηπείρων, με συνολικό μήκος διασύνδεσης περίπου με υποθαλάσσιο καλώδιο συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HDVC)1.208 km (Κύπρος-Ισραήλ 310 km και Κύπρος-Ελλάδα 898 km)  και δημιουργεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Η Ηλεκτρική Διασύνδεση EuroAsia Interconnector είναι κορυφαίο έργο κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας  με υποβρύχια καλώδια συνεχούς ρεύματος (DC) και με χερσαίους σταθμούς μετατροπής (converter stations) HVDC σε κάθε σημείο σύνδεσης, συνολικής δυναμικότητας 2.000 MW στην παρούσα φάση ανάπτυξης του έργου.

Το υπό μελέτη έργο είναι το επιμέρους έργο με κωδικό αριθμό και ονομασία «3.10.2. Εσωτερική γραμμή μεταξύ Κορακιάς στην Κρήτη και Κοφίνου στην Κύπρο» (3.10.2 Interconnection between Kofinou (CY) and Korakia, Crete (EL)) του έργου με κωδικό αριθμό και ονομασία «3.10 Δέσμη Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας μεταξύ της πόλης Hadera και της περιφέρειας Αττικής [έργο επί του παρόντος γνωστό ως Euro Asia Interconnector (ευρασιατικός διασυνδετήριος αγωγός)]» του Παραρτήματος του κατ΄ εξουσιοδότηση Κανονισμού 1391/2013 της Επιτροπής (L 349) «Για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 347/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, όσον αφορά τον ενωσιακό κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος».

Αναφέρεται ότι, λόγω της κατηγοριοποίησης του έργου ως Έργο Κοινού ενδιαφέροντος, η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης περιλαμβάνει διακριτά στάδια διαβούλευσης με το κοινό και τις συναρμόδιες αρχές τα οποία πληρούν τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της σύμβασης Aarhus, που αφορά στην πρόσβαση του κοινού στη λήψη αποφάσεων και στη δικαιοσύνη και της Σύμβασης Espoo για έργα διασυνοριακού ενδιαφέροντος.

Αδειοδοτούσα Αρχή είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙ.Π.Α.)

Χαρακτηρισμός του έργου ως στρατηγική επένδυση σύμφωνα με τον Ν. 3894/2010

Το υπό μελέτη έργο, ως έργο ΕΚΕ/PCI, αποτελεί στρατηγική επένδυση σύμφωνα μετα οριζόμενα στο Ν 3894/2010. Στις 2 Ιουνίου 2014, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, το έργο EuroAsia Interconnector εντάχθηκε στις διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων η οποία προβλέπει την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτήσεων περί ένταξης των «Ευρωπαϊκών Ενεργειακών έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που αφορούν την Ελλάδα, όπως αυτά ορίζονται στο Παράρτημα του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1391/2013 της Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου 2013, στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3894/2010, όπως ισχύει.

Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα υπέγραψαν στις 08-03-2021 μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του έργου, που περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη.

Πρόκειται για έργο που στοχεύει στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, το ηλεκτρικό δίκτυο της οποίας θα διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα δίκτυα του Ισραήλ και της Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HDVC) 1.208 χιλιομέτρων.

Η πρώτη φάση του έργου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025 και δεν θα συνδέσει μόνο την Κύπρο με τα ενεργειακά δίκτυα της Ασίας και της Ευρώπης, αλλά θα συνεισφέρει στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

Το έργο ως ιστορικής σημασίας, καθώς φιλοδοξεί να καταστεί ο πρώτος ηλεκτρικός αυτοκινητόδρομος διπλής κατεύθυνσης με αυξανόμενο όγκο πράσινης ενέργειας από την ανατολική μεσόγειο στο ενιαίο (ευρωπαϊκό) ηλεκτρικό δίκτυο», ενώ ταυτόχρονα τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και την ηλεκτρική απομόνωση του Ισραήλ.

EUROASIA INTERCONNECTOR LTD

Το υπό μελέτη έργο, στο σύνολό του, θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας. Στην παρούσα ΜΠΕ το έργο που μελετάται αφορά μόνο το τμήμα που βρίσκεται εντός της περιοχής κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ειδικότερα το υποτμήμα της ενεργειακής σύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο.

Environmental Impact Assessment / Category A1

1.000 MW